Skoči na glavno vsebino

VRAČANJE OTROK V VRTEC (18.5.20)

Spoštovani starši,

predvideno je postopno sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19 ter odpravljanje omejitev na področju vzgoje in izobraževanja.

Vrtec pri  OŠ Gračišče se bo predvidoma odprl s ponedeljkom, 18. 5. 2020.

Tveganje za prenos okužbe z virusom SARS-CoV-2 je ob ponovnem odprtju vrtca večje.

Prvi pogoj za sprejem otroka v vrtec je, da se v vrtec vračajo le zdravi otrociTo pomeni, da nimajo nikakršnih znakov prehladnih obolenj, izpuščajev, izcedkov iz nosa ali kakršnih koli drugih bolezenskih znakov. Drugi pogoj pa je, da otrok ni imel stikov zadnjih 14 dni z obolelimi osebami.

V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ) mora vrtec obvezno pridobiti podpisano Izjavo staršev pred vstopom otroka v vrtec, s katero starši potrdite, da je otrok zdrav. Brez podpisane izjave ne moremo sprejeli otroka v vrtec. Izjavo prinesite s seboj ob prvem prihodu otroka v vrtec.

Razširjeni strokovni kolegij za pediatrijo je opredelil zdravstvene omejitve za otroke za vrnitev v vrtec ob ponovnem odpiranju. Naprošamo vas, da se z vsebino dokumenta seznanite. V primeru, da je v družini, v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik, odrasla ali starejša oseba, ki ima zdravstvene omejitve, NIJZ otroku odsvetuje vrnitev v vrtec.

Prijava otroka v vrtec

Da se lahko pripravimo na delo pod bistveno zahtevnejšimi okoliščinami, potrebujemo informacijo o številu otrok, ki bodo obiskovali vrtec. Vzgojiteljicam boste tedensko sporočali potrebo po varstvu. Za prihod v ponedeljek, 18. 5. 2020, ste prijavo že dobili. Prosim, da ta podatek čim prej posredujete vzgojiteljicam.

NOVA PRAVILA DELOVANJA  (po priporočilih NIJZ in ZRSŠ)

  • Manjše vzgojne skupine (v prvi starostni skupini 8 otrok, v drugi starostni skupini 10 otrok)

Glede na vaše prijave bomo oblikovali skupine. Vzgojne skupine med seboj ne bodo imele stikov. Ob povečani potrebi lahko skupine tudi povečamo, vendar s tem povečamo tveganje za okužbo. Iz tega naslova vas ponovno pozivamo, če lahko zadržite otroke doma, da to tudi storite.

  • Prihod in odhod otrok

V vrtec starši ne vstopajte, če to ni nujno potrebno. V kolikor pa je, vstopate pri vrtčevskem vhodu posamično, z masko in razkuževanjem rok ob vstopu. Če je v garderobi že en starš z otrokom, drugi počaka zunaj pred vrati. Ko starš zapustite vrtec, vstopi naslednji.

V izogib zastojem v garderobi bomo sprejemali otroke zunaj, pred vhodom v vrtec.

Večji otroci prihajajo v vrtec tako, da se v garderobi sami preobujejo, slečejo vrhnje oblačilo in si umijejo roke z milom in vodo.

Svetujemo, da v vrtec pripelje otroka odrasla oseba iz istega gospodinjstva.

  • Rezervna oblačila in plastično vrečko prinesejo s seboj kot običajno.
  • Otroci ne bodo uporabljali mask, prav tako ne vzgojitelji, razen ob srečevanju s starši.
  • Starši, ki boste otroka vključili z 18. 5. 2020, ste dolžni plačevati vrtec.

Priporočamo, da otroka, njegovi starosti primerno, pripravite na nov »protokol« delovanja v vrtcu.

Z ostalimi navodili in s priporočili za delovanje vrtca v času epidemije Covid-19 vas bomo v kratkem obvestili.

Veselimo se ponovnega srečanja in vrnitve otrok v vrtec.

Lep pozdrav

Vanja Košpenda, ravnateljica

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost