UNESCO VRTIČKI V NAŠEM VRTCU IN ŠOLI
Že nekaj let aktivno urejamo šolski in vrtčevski vrtiček. Delo na vrtičku poteka intenzivno v jesenskem in pomladnem času, v zimskem pa počiva. Jeseni smo pospravili pridelke. Sladkali smo se s korenčkom. Zasajeno imamo stoletno čebulo. V jesenskem deževju se je obogatila in znova pognala. Velikokrat smo si jo privoščili kot dodatek pri kosilu. Otroci so ugotovili, da ne peče in so si z veseljem popestrili jedi na krožniku.
V pozni jeseni smo našim gredicam dodali še zeliščno gredico.
Zimski čas je idealen za spoznavanje suhih zelišč in njihovih vonjev. Tako smo si pripravili skrivnostne vrečke z različnimi vsebinami in jih prepoznavali.
Zgodaj spomladi smo si v lončke posejali baziliko in spoznavali, kaj vse rastlina potrebuje za življenje. Sadike so si otroci odnesli domov.
Našo gredico smo obogatili z nasadom jagod. Ker imamo zelo radi korenček, smo posejali veliko le-tega.
Velikokrat si naberemo različna zelišča in jih prinesemo v igralnico. Spoznavamo jih po vonju in okusu. Listke mete si damo v vodo. Baziliko, majaron, origano in stoletno čebulo pa sesekljamo in si z njimi obogatimo jedi.
Pripravila Denis Markežič