Skoči na glavno vsebino

Naravoslovni dan za učence 5., 6. in 7. razreda – Rakov Škocjan

V ponedeljek, 5. septembra 2022, smo s 5., 6. in 7. razredom izpeljali naravoslovni dan  v kraški dolini Rakov Škocjan.
Klikni za OGLED Galerije slik

V ponedeljek, 5.9.2022, so se učenci 5., 6. in 7. razreda odpravili v Rakov Škocjan. Po poti so učenci opazovali reliefne oblike, značilne za Dinarske pokrajine ter ugotavljali razlike med flišnimi in kraškimi pokrajinami. Ob prihodu na cilj sta nas sprejeli učiteljici CŠOD-ja in nas popeljali po učni poti. Ogledali smo si Veliki in Mali naravni most ter udornice pod njima.

Težko smo si predstavljali, da je nekoč cela dolina ob reki Rak dejansko bila velika jama. Večji del stropa jame se je zrušil in tako sta nastala oba mostova. Za lažjo predstavo, kako nastanejo kraške oblike in pojavi, smo naredili preizkus s kislino na apnencu. Med sprehodom po gozdu smo z otipom spoznavali razliko med jelko in smreko ter se sprehodili čez reko Rak po mostu želja. Pot smo nadaljevali do izvira reke Rak, kjer smo lahko opazovali ostanke jeza in žage.

Vstopili smo v eno od Zelških jam (Ernestina jama) in spoznavali njene značilnosti. Bili smo pogumni in ugasnili vse luči ter za trenutek občutili, kako je živeti v popolni temi. Jamske živali so se na te skromne pogoje zelo dobro prilagodile, nam pa sta tema in tišina predstavljali kar velik izziv. 

Bilo je zelo nazorno in poučno, k prijetnim vtisom pa je pripomoglo tudi lepo vreme. 

(Stroški organizacije in vodenja znašajo 2 evra na učenca. Skupaj s stroški prevoza jih boste starši poravnali  po položnici.)

Učiteljica: Senada Grižon

 

(Skupno 158 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost